Bussresa via Nordpolen till Kinnekulle

På väg till Kinnekulle blev det förstås fikapaus på det för bussresenärer välkända Conditori Nordpolen i Vara. Ett konditori med anor från 1903, då systrarna Alma och Alvida Jansson startade konditoriet.

 

Falkängens Hantverksby

Färden fortsatte sedan mot Hällekis och Falkängens Hantverksby med hus från sekelskiftet, som förr var arbetarbostäder för anställda vid cementfabriken. I den gamla bruksmiljön finns olika hantverksbutiker, där konsthantverkare ställer ut sina alster till försäljning under sommaren.

 

Efter en mycket god lunch på Forshems Gästgiveri med anor från 1500-talet blev det en guidad tur runt Kinnekulle.

Forshems kyrka

 

Bussen stannade vid Forshems kyrka från 1100-talet. Guiden berättade bland annat om stenrelieferna som finns insatta i kyrkans väggar. Dessa lär ha inspirerat Jan Guillou till att skriva romanerna om tempelriddaren Arn.

Kinnekulle är känt för sina orkidéer.

Sankt Pers nycklar

Vid Österplana hed fick vi möjlighet att vandra runt för att få se dessa. Tyvärr hittade vi bara några enstaka exemplar av Sankt Pers nycklar. Det brukar tydligen finnas ett flertal olika orkidéer som blommar där, men det kanske är längre fram på sommaren.

Stora Stenbrottet

 

Något annat som Kinnekulle är känt för är kalksten och vi gjorde även ett besök vid Stora Stenbrottet, som är ett 40 meter djupt stenbrott där man förr bröt kalksten. Idag har en liten fiskesjö skapats i mitten av stenbrottet.

 

 

Husaby kyrka

 

Ett besök i Husaby kyrka blev det förstås också. Kyrkan är från 1000-talet och det ska ha varit vid kyrkans källa som Olof Skötkonung, som blev Sveriges första kristna kung, döptes av missionären Sankt Sigfrid.

Sedan bar det av hem mot Göteborg efter en intressant och givande dag i trevligt sällskap.

 

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.