Min farmors skolbetyg från 1879

Ida Olsson-Nicander född 15 mars 1865

Ida Sofia Olsson-Nicander 15 mars 1865-2 maj 1961

När släktforskaren Lasse Ericsson skrev i sin blogg  anorsanor.wordpress.com om sin farfars mors avgångsbetyg kom jag att tänka på att bland mina föräldrars efterlämnade papper finns min farmors avgångsbetyg från Marstrands folkskola. Jag letade fram kuvertet och där låg förutom betyget även ett foto och en dikt som min farmor skrivit samt hennes dödsannons.

Farmor Idas avgångsbetyg från Marstrands folkskola

Farmor Idas avgångsbetyg från Marstrands folkskola

Som synes var det svårt att scanna betyget för det är skört och illa åtgånget av ”tidens tand”. (Originalet går bra att läsa). Hon har fått tre ”Med beröm godkänd” i Svenska språket, Katekesen 5 hufvudstycken samt Välskrifning. I Biblisk Historia, Räknekonst, Kyrkosång och Gymnastik blev det bara ”Godkänt”. Ett i mitt tycke lite  märkligt omdöme får hon i Naturlära, ”Försvarlig”. Betyder det att hon var ”icke fullt godkänd”? För flit blev hon ”Med beröm godkänd” och uppförandet var ”Mycket stadgath”. De sista omdömena stämmer mycket bra med det jag minns av min farmor. Kom just att tänka på att när jag gick i skolan fick vi som uppsatsämne ”En person jag beundrar” och då skrev jag om farmor Ida.

Vad beträffar farmors dikt ”Farväl till Röda stugan” har dess uppkomst en särskild historia, så den får jag återkomma till när jag skriver om den familj farmor sedan fick med farfar Gustav Krantz.

 

 

 

Det här inlägget postades i blogginlägg, krantz-marstrand, Min släkt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Min farmors skolbetyg från 1879

  1. Lasse Ericsson skriver:

    Hej Birgitta!
    Ja visst är det kul att hitta sådana papper och foton. Man kommer ju personen ifråga mycket närmare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.