Nya Älvsborgs fästning – en historisk utflykt

IMG_0049Det är nog 30-40 år sedan jag besökte Älvsborgs fästning, men när jag läste ett inlägg i släktforskaren Mattias Åboms blogg blev jag inspirerad att åka dit. Vädret var perfekt, sol och en lagom svalkande vind, för en båttur från Lilla Bommen och ut till Nya Älvsborgs fästning, som ligger vid Göta älvs inlopp. När vi kom iland möttes vi av guider i tidsenliga kläder, som tog oss med på en historisk vandring.

IMG_0052IMG_0060

År 1644 hade en dansk sjöstyrka spärrat inloppet genom att besätta Kyrkogårdsholmen, men med nederländsk hjälp lyckades vi fördriva danskarna. Man beslutade då att en fästning skulle byggas, så att man skulle kunna försvara Göteborg mot danskarna. Denna började byggas 1653 efter en plan av generalkvartersmästare Johan Wärnschiöld, som förresten kom från Lena socken i Västergötland. Fästningen var klar 1677.

IMG_0065Under den dramatiserade vandringen berättade ”kommendanten Olofsson” om danskarnas många försök att inta Göteborg och då dök förstås ”amiral Peder Tordenskjold” upp. 1717 gjorde han ett försök att ”smyga” sig förbi fästningen, men besköts av Nya Älvsborgs kanoner och retirerade. Han återkom emellertid 1719 och besköt fästningen under flera dagar, men ”kommendanten Lillie” vägrade ge sig. Till hans hjälp kom då ”Stael von Holstein”, som från Hisingen öppnade eld mot Tordenskjolds fartyg med kanoner som han hämtat från Göteborg. I oktober ingicks vapenstillestånd och i juni 1720 slöt man fred med Danmark.

Från slutet av 1700-talet till 1866 fungerade fästningen som fängelse. Som mest fanns här drygt 100 fångar. Man kan gå in i fängelsehålorna och försöka föreställa sig hur fångarna hade det. Det fanns tre olika fångvalv på vardera ca 25 kvm med plats för 14-17 personer. Ett av valven var avsett för kvinnor. Fångarna som satt här kom från Västergötland och Göteborg. De var bland annat dömda för mord, kyrkotjuvnad, stöld, barnamord, spådom och signeri.

År 1868 upphörde Nya Älvsborgs fästning att räknas som försvarsanläggning. Under första världskriget var fästningen förråd och förläggning i samband med mobiliseringen.

Sedan 1971 är Nya Älvsborgs fästning ett populärt utflyktsmål och här finns restaurang, café och museum. Fästningen är statligt byggnadsminne.

En intressant dag med en tillbakablick på en inte oväsentlig del av Sveriges historia tack vare ett blogginlägg av Mattias Åbom.

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Nya Älvsborgs fästning – en historisk utflykt

  1. Mattias Åbom skriver:

    Hej Birgitta!

    Tack för ett trevlig artikel.
    Ja visst är det trevligt och spännande att besöka fästningen.

    Vh Mattias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.