Från Östra Eneby Norrköping till Gamlestan i Göteborg – del 1

Farfar Gustaf Krantz (1864-1930)

Farfar Gustaf Krantz (1864-1930)

I min släktforskning försöker jag följa i min farfars spår. Han dog innan jag föddes och jag vet inte så mycket om honom, åtminstone inte innan han kom till Västsverige. Jag hade hört att han var född i Östra Eneby i Norrköping 1864 och började kolla kyrkböckerna därifrån. Han har tydligen flyttat runt till flera platser i Östergötland. Orter som jag aldrig har hört talas om, så jag har googlat för att få veta mer om de olika platserna.

Min farfar Gustaf Krantz föddes den 30 november 1864 i Östra Eneby.

Claes Wilhelm Krantz, född 23/11 1832 i Gammalkil

Claes Wilhelm Krantz, född 23/11 1832 i Gammalkil

Far: Arbetskarl Claes Wilhelm Krantz, född 23/11 1832 i Gammalkil  

Mor: Margaretha Johansdotter, född 25/6 1832 i Sjögestad 

Margaretha (Malin) Johansdotter, född 25/6 1832 i Sjögestad

Margaretha (Malin) Johansdotter, född 25/6 1832 i Sjögestad

Familjen bodde i Enemoen, Ringstad Mo, dit de flyttat 7 november 1861 från Hällestad och hade två söner och en dotter innan Gustaf föddes.

År 1872 händer det tragiska att farfars far Claes Wilhelm blir änkling med fem minderåriga barn. Den äldste 16 år och den yngste 5 år. Hustrun Margaretha dör den 9 september i vattusot (vattensvullnad, ödem). Inte nog med det tre veckor före modern dör den 2-årige sonen Axel Verner av slag (avseende barn = hjärtsprång, anfall som kan bero på förstoppning, mask, dålig mjölk eller maginfluensa). Min farfar var då 8 år och jag funderar på hur detta kan ha påverkat honom och den övriga familjen.

Ett halvår efter Margarethas död gifter Claes Wilhelm om sig med pigan Carolina Vismar, född 29/9 1847 i Furingstad. Den 27 november 1873 flyttar spåntäckare Claes Wilhelm med fyra söner och en dotter till Norrköpings St Olai, Qvadrat Tunnan. Den 29 november flyttar Carolina också dit från Norrköpings Hedvig. Familjen utökas sedan med fyra söner och en dotter. 1882 flyttar Claes Wilhelm med hustru och sex barn till V Vingåker.

Farfar Gustaf, som då är 18 år, flyttar inte med. Den 1/6 1882 flyttar dräng Gustaf Krantz till Härsnäs, V Harg. Varför flyttar han dit? Var det för att han hade släktingar där? Jag ser i husförhörslängden för V Harg att farfars farbror skomakare Gustaf Krantz med hustru Margaretha Larsdotter och deras barn (kusiner till farfar) bor där. En av sönerna, Gustaf Adolf, blir sedermera kyrkoherde i Vreta Kloster. Emellertid stannar farfar inte så länge där, utan flyttar 25/11 1882 till Kårarp, Åsbo. Där blir han kvar till 26/10 1883, då han enligt utflyttningslängden avflyttar till Stockholm. Tydligen har han lärt sig skomakaryrket för där står han som skomakare.

Varför Stockholm? Vad gör han där? Här blir det ett ”glapp” i min forskning, för det är inte lätt att hitta någon där. Kanske var det militärtjänst? 23/11 1887, alltså fyra år senare, finner jag honom åter i Norrköpings Östra Eneby. Han är då inflyttad till Marielund från Varbergs f.d. fästning (?). I samma inflyttningslängd ser jag att Gustafs föräldrar, Claes Wilhelm, arrendator, med hustru och barn inflyttat 25/8 till Marielund. Har han flyttat till föräldrahemmet?

Ett år senare är han inflyttad till Norrköpings Matteus, Qvadrat Karbin. I Husförhörsbok Norrköpings Matteus Norra AI:3 (1885-1890) AD Bild 284/sid 1020 står ganska otydligt ”Särskilda anteckn: Arb.? Sthlm 60/6 90? F. Disciplinkorpral?. Bortflyttad till N:3.311”. (Mina frågetecken) Jag har googlat på disciplinkorpral för jag tänkte att det är någon militär titel, men det finns ingen sådan. Däremot finns det något som heter distinktionskorpral.

Vad har farfar gjort under åren 1883-1887? Jag är nyfiken förstås och måste leta vidare. Fram till 20/1 1893 bor han tydligen kvar i Norrköping, för då står det avflyttad till Marstrand. Varför just Marstrand? Jag kommer att fortsätta försöka följa farfar i spåren.

Länk till del 2  https://www.birgittakrantz.se/min-slakt/fran-o-eneby-norrkoping-till-gamlestan-goteborg-del-2/

SparaSpara

SparaSpara

Det här inlägget postades i blogginlägg, Min släkt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Från Östra Eneby Norrköping till Gamlestan i Göteborg – del 1

  1. Lasse Ericsson skriver:

    Hej!
    Du har ingen gilla-knapp för dina inlägg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.