Gravvalv – inte så gravallvarligt

Sparres restaurerade kistaHar hört ett intressant föredrag om ett ämne som kanske inte låter så roligt, men framfört av Lennart Palm blev det både intressant och humoristiskt. Han är musiker, men har som hobby att besöka och dokumentera gravvalv i våra kyrkor och berätta om de adelsmän/kvinnor som ligger begravda i kistor som är riktiga konstverk. Det vara adelsmän från 1600-talet och framåt som skänkte pengar till kyrkorna mot att de fick sin gravplats där.

En del av dessa män och kvinnor var stora personligheter. Bland dem Karin Bielke på Öjared (1599-1695) som alltså blev 96 år. Hon var gift tre gånger och överlevde både barn och makar. Hon var omtyckt av folket på godset och startade en skola, hade en särskild skomakare för de fattiga och sydde själv kläder åt dem.

Lennart Palm berättade att tyvärr är många av dessa vackra kistor förstörda, eftersom kyrkorna inte alltid varit så intresserade av att bevara dem. En del har utsatts för gravplundring och många av de gamla valven har förstörts eller gjutits igen.  En av de kistor som renoverats är Erik Larsson Sparres (1618-1673) friherre och riksråd.  Se ovan.

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.