Hembygden – Västra Frölunda

Igår var jag på årsmöte i Västra Frölunda hembygdsförening. Västra Frölunda är numera en modern stadsdel i Göteborg. När jag flyttade hit visste jag inget om hur det var här förr och blev därför medlem i föreningen. När Västra Frölunda införlivades med Göteborg i  januari 1945 var det landsbygd med bondgårdar och fiskelägen.

Föreningen har en omfattande verksamhet och äger tre äldre byggnader. Tofta Nordgård byggd 1881 med museum, Tullvaktarstugan byggd 1901 samt Påvelundsstugan från 1700-talet, där man ibland brukar baka kakebröd i vedeldad ugn. Jättegoda med smör och ost! På museet finns många gamla föremål, en stor bildsamling och böcker som föreningen givit ut. Dessa brukar man sälja vid t.ex. släktforskardagar och julmarknaden på det stora köpcentret Frölunda torg. Man har också guidade visningar i området, träffar med föredrag och bildvisning samt en gång om året husförhör i samarbete med kyrkan. Dessutom brukar man anordna bussresor för att bl.a. besöka andra hembygdsföreningar.

Vid årsmötet fick vi förutom kaffe och dopp höra den i Göteborg kände journalisten och författaren Bengt A Öhnander berätta om ”Göteborg förr i världen”, som förresten fått en spårvagn uppkallad efter sig liksom många andra göteborgskändisar.

Det finns förstås en hemsida http://www.vfh.se/ där den som är intresserad kan läsa mer.

 

Det här inlägget postades i Aktiviteter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.