Bröduppror i Göteborg 1917

Går igenom mina föräldrars foton med mera för att scanna. Hittade ett tidningsurklipp med en artikel om olika händelser i Göteborg 1910-1919 skriven av Bengt A Öhnander. Jag kom då att tänka på en händelse som min mamma varit med om och aldrig glömde. Det var under första världskriget i maj 1917 som det utbröt kravaller i Annedal, Haga, Masthugget och Landala. Man protesterade mot svälten och regeringens hårdföra livsmedelspolitik. Polisen stod maktlös och militär från Göta artilleriregemente kallades in för att återställa ordningen.

Mormor hade skickat ut mamma, som då var 13 år, för att köpa bröd hos Asklunds Bageri. När hon närmade sig bageriet var det fullt uppror, man hade slagit sönder fönstren och kastade ut bröd till folket utanför. Mamma fick tag i en brödkaka och började springa hemåt precis innan beriden militär stormade in bland  folket med dragna sablar. När hon kom hem berättade hon för mormor vad som hänt. Mormor förstod nog inte allvaret för hon blev arg och sa att det var stöld av brödkakan. Gå genast och lämna tillbaka den! På vägen tillbaka var mamma så hungrig så hon kunde inte låta bli att bita en liten bit i brödet. Sedan en bit till, en till och en till. Plötsligt var brödet slut! När hon kom hem ljög hon för mormor och sa att hon lämnat tillbaka brödet. Hon berättade ofta om denna händelse och om hur dåligt samvete hon hade hela livet för denna lögn, men också om hur hungriga de var under de här åren.

Folk svalt och demonstrerade på olika sätt. Här på Gustaf Adolfs torg.

Folk svalt och demonstrerade på olika sätt. Här här många samlats på Gustaf Adolfs torg.

 

Det här inlägget postades i blogginlägg, Min släkt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.