Göteborgs äldre rättsväsende

GöteborgsRegionens Släktforskare GRS har haft årsmöte och efter förhandlingar och kaffe fick vi höra ett intressant föredrag ”Historiska domar – om källorna till Göteborgs äldre rättsväsende”. Daniel Sjöberg från Landsarkivet i Göteborg håller på med ett projekt om rättsväsendet från 1600-1900-talet. Det är ett digert material som finns samlade i tjocka luntor och det finns mycket intressant att läsa om s.k. vanligt folk och det dagliga livet i staden, t.ex. bouppteckningar, konkurser, tvistemål och brottmål.

Rådstugurätten (rådhusrätten) var huvuddomstol och under denna fanns t.ex. Kämnärsrätten (kämnär, besläktat med kamrer) för mindre mål, såsom brottmål och tvistemål, Sjötullsrätten avseende t.ex. smuggling av varor utefter våra kuster, Hall- och manufakturrätten var en rätt för manufakturer och fabriker, bl.a. textil-, tobaks-, socker-, pappers- och glasbruk.

På GRS hemsida http://grs.forening.genealogi.se/ har ordföranden Per Clemensson bl.a. skrivit om detta under rubriken ”Att släktforska i Göteborg”.

 

 

Det här inlägget postades i Aktiviteter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.