Intensiva släktforskardagar i Halmstad

Lantmäteriets monter med historiska kartor


Släktforskardagarna
kan nog sägas vara årets höjdpunkt för släktforskare. Även om man som jag jobbade i Släktdatas monter fanns det många tillfällen att träffa gamla bekanta och att göra nya bekantskaper. I år hölls släktforskardagarna i Arenahallen i Halmstad och hade temat ”Vägar till Västerhavet”.  Hallands Släktforskarförening var arrangör i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund och huvudsponsoren ArkivDigital.


Fredagen
började med Släktforskarförbundets informationskonferens. Riksarkivets chef Karin Åström Iko informerade om det pågående projektet med att eventuellt göra material, som finns i SVARS digitala forskarsal, fritt tillgängligt. Därefter började årsstämman med sedvanliga förhandlingar, motioner som skickats in samt val av styrelse, revisorer och valberedning för kommande år.

Solveig och Hasse visar Släktdatas register

Lördag klockan 08.00 hade vi vår monter klar och klockan 09.00 släpptes besökarna in. Det var en jämn ström av intresserade släktforskare hela dagen, som var intresserade av hur man kan söka i Släktdatas register. Vi turades om i montern så att vi emellanåt kunde gå runt och besöka de andra utställarna eller höra på en föreläsning.
Det var många föreläsare med intressanta ämnen. Själv var jag och lyssnade på länsarkivarie Anna-Lena Nilssons föredrag ”Fånge på Varbergs fästning”. Detta eftersom jag genom min släktforskning upptäckt att min farfar blev ”utstruken” från Svea Livgarde för ”opålitligt uppförande den 22/6 1885” och fick tillbringa 2 år i disciplinkompaniet på Varbergs fästning. Länk till det jag har skrivit om detta  Från Ö Eneby Norrköping till Gamlestan Göteborg – del 2 .

Eva Johansson

Jag besökte också Rötterbokhandelns monter, där släktforskaren och Rötter-bloggaren Eva Johansson sålde sin nyutkomna handbok ”Släktforska om sjöfolk”. Länk till Rötterbloggen  Min mormorsmor arbetade som kocka på ett segelfartyg i slutet av 1800-talet och jag har förgäves försökt få fram uppgifter om detta, men inte hittat något. Nu fick jag en förklaring. Kvinnor antecknades inte i sjömansrullorna! Jag får nu försöka forska vidare på annat sätt och fick lite tips av Eva. Länk till Evas hemsida Släktforskaren, där man kan få goda råd och hjälp med släktforskningen.


Det har varit intensiva men givande dagar och nu ser vi fram emot nästa års släktforskardagar i Växjö.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg, Släktforskning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.