100 år sedan hungerkravallerna i Göteborg

Det s. k. brödupproret ägde rum i Göteborg den 5-6 maj 1917. Första världskriget pågick och livsmedelspriserna hade skjutit i höjden. Ett folkligt missnöje hade växt fram och i början av maj 1917 deltog 10 000-tals personer i demonstrationer runt om i Göteborg.

I samband med 100-årsdagen av brödupproret planerade Landsarkivet i Göteborg att arrangera en utställning med berättelser om händelserna. Som ett nytt sätt att använda Landsarkivets arkiv, bibliotek och databaser inbjöds intresserade släktforskare att delta i arbetet med att skapa utställningen om brödupproret. 18 personer hade anmält intresse och träffades första gången i januari. Jag anmälde mig för att jag ville veta lite mer om brödupproret, som jag hört min mamma tala om under min uppväxt. 1917 var hon 13 år och hon berättade ofta om sin upplevelse vid Asklunds bageri under upproret, som jag tidigare har skrivit ett inlägg om, se länk

Arkivarie Kalle Johansson informerade om projektet och tanken var att vi skulle välja personöden, händelser eller platser kopplade till brödupproret och sedan hitta information om detta i arkiven. Vi fick i uppgift att gå igenom domstolsprotokoll från Göteborgs Rådhusrätt avseende de rättegångar som hölls efter kravallerna. Där fanns mycket att hämta bl.a. om de 30-tal personer, däribland två kvinnor, som åtalades och dömdes. Vi valde olika inriktningar att forska vidare på och träffades ett par gånger för att stämma av innan deadline, då vi skulle lämna in vårt material.

Nu har Kalle, Malin och Göran på Landsarkivet sammanställt materialet till utställningen.

Vernissage för utställningen lördag den 6 maj klockan 15.00-17.00

Efter det är utställningen öppen under Landsarkivets ordinarie öppettider

Mer information om utställningen finns på Riksarkivets hemsida  – https://riksarkivet.se/sok-arrangemang?item=111478

 

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på 100 år sedan hungerkravallerna i Göteborg

  1. Pingback: Vernissage om hungerkravallerna i Göteborg 1917 – Släktdata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.