Göteborgs Haga

Haga Nygata, Göteborg Bild från Wikipedia

Haga Nygata, Göteborg
Bild från Wikipedia

Landsarkivet i Göteborg har intressanta föreläsningar och i torsdags var jag och hörde Gudrun Lönnroth, arkitekt och byggnadsantikvarie, som skrivit boken ”Göteborgarnas Haga – en stadsdels historia”.

Min mormorsmor och min mormor bodde på Husargatan i slutet av 1800-talet och min mamma är född i Haga. Själv har jag förstås promenerat runt där och även gått en guidad stadsvandring.

Nu fick jag veta så mycket mer om Göteborgs första förstad genom Gudrun Lönnroths intressanta föreläsning. Redan 1647 bestämdes det att en ”malm eller förstad” skulle byggas utanför vallgraven, där ”fiskare, båtkarlar samt andra daglönare kunde bo för det var nära till sjön, skeppen och hamnen”. Haga var Göteborgs första planlagda stadsdel utanför stadsmurarna och i slutet av 1600-talet kan det ha bott ungefär 200 personer där.

I början av 1800-talet gjordes en ny stadsplan och flera av de gator man känner igen namnet på idag anlades. I mitten av 1800-talet var det, liksom nu, svår bostadsbrist och hus särskilt avsedda för arbetare byggdes. Små envånings trähus, tvåvånings trähus och så småningom trevåningshus trähus med en bottenvåning av sten, s.k. landshövdingehus.

Under 1900-talet började kommunen prata om att sanera Haga, eftersom husen förföll mer och mer. För att undvika rivning bildades föreningar och andra bevarandegrupper under 1960-1970-talet. Stadsdelen klassades som kulturellt riksintresse och så småningom togs ett kompromissförslag fram. På så sätt kunde en del hus bevaras och renoveras. En del måste rivas och där byggdes nya hus i samma stil som de gamla. Bra att det fanns de som protesterade och att man fick gehör för sina protester, för Göteborg hade inte varit detsamma om det historiskt intressanta Haga hade jämnats med marken och där hade stått en samling moderna kolosser.

Den som är intresserad av vårens torsdagsföreläsningar kan gå in på Landsarkivets hemsida och ladda ner programmet som pdf.

 

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.