Intressanta dagar i Norrköping

Östra Eneby kyrka

Östra Eneby kyrka

Efter att ha varit på Släktforskardagarna i Nyköping tog jag bussen till Norrköping. Eftersom jag var så nära ville jag besöka den stad där min farfar föddes, även om det förstås är en helt annan stad än på 1800-talet. Jag tog spårvagnen till Östra Eneby och steg av vid kyrkan, för om övriga samhället inte är sig likt står kyrkan där sedan 1100-talet. Den var inte öppen så jag promenerade runt på kyrkogården och funderade på hur farfar haft det när han bodde i Sandtorpet, Enemoen, här någonstans innan familjen flyttade till Qvadrat Tunnan i Norrköping, när han var 8 år och mamman hade dött.

Holmentornet

Holmentornet

Besökte sedan Industrilandskapet. Verkligen imponerande hur man tagit tillvara de gamla industribyggnaderna. När man går in genom Holmentornet kommer man till det förflutna samtidigt som man är i nutiden.  När jag såg de gamla maskinerna på Stadsmuseet tänkte jag på ett par av farfars systrar, som enligt vad jag sett i kyrkböckerna arbetade som sömmerska och väverska. Troligen på någon av fabrikerna i området. Undrar hur de hade det – ett ganska hårt arbetsliv kan jag tänka mig.

Strykjärnet

Strykjärnet

DSCN0660

 

 

 

 

Imponerande vattenfall

Imponerande vattenfall

Min farfars familj flyttade runt väldigt mycket och när man tittar i kyrkböckerna står det kvarter och inga gatuadresser, så jag gick till Stadsarkivet för att ta reda på mer. Där träffade jag en mycket hjälpsam man som markerade de aktuella kvarteren på en karta. Dessutom hämtade han ett kartotek med mantalslängder, där vi hittade uppgifter om ett antal släktingar som var nytt för mig. Jag fick fotokopior, så nu har jag en del jobb med att forska vidare. Det blev också ett besök på Stadsbiblioteket, där jag hittade ytterligare uppgifter om mina släktingar.

Knäppingsborg

Knäppingsborg

Ett mycket givande besök i Norrköping!

 

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg, Min släkt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Intressanta dagar i Norrköping

  1. Lasse Ericsson skriver:

    Ja, Norrköping med Industrilanskapet är intressant och vackert. Var där förra året och tittade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.