Sekelskiftesdagar på Marstrand

olsson_nicander010När jag läste i tidningen att det anordnas sekelskiftesdagar 21-23 augusti på Marstrand kom jag att tänka på fotografier som jag har därifrån. Min pappa Gösta Krantz föddes 1901 och han berättade en del minnen från sin barndom. Bland annat om när Oscar II kom med sitt fartyg Drott och om alla fina damer och herrar ur societen som då lockades dit. En sak som särskilt fastnat i pappas minne var när några damer kom promenerande på kajen med sina parasoller, tjusiga klänningar och hattar. Oturligt nog råkade en av dem snubbla och ramla i vattnet. Parasollen hamnade upp och ner och flöt iväg, men några raska gossar hoppade i och fick damen fram till en trappa, där hon dyblöt fick hjälp att komma upp. Men hatten satt i alla fall kvar på huvudet!

bild1 copy

 

 

Det här fotot på min farfar Gustaf Krantz med äldste sonen Claes är taget nedanför ”Kungens Troja”, som väl ligger kvar ännu på vägen upp mot ingången till fästningen.

 

 

 

Några bilder på den besökande societen har jag inte, men däremot från Marstrands skola där man kan se hur barnen var klädda i början på 1900-talet.

olsson_nicander046olsson_nicander008

olsson_nicander039

Det här inlägget postades i blogginlägg, krantz-marstrand, Min släkt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.