Vreta Kloster – kyrkoherdebostället

Kyrkoherde Krantz med hustrun Anna, född Stenhammar, utanför prästgården med några av barnen.

Kyrkoherde Krantz med hustrun Anna, född Stenhammar, utanför prästgården med några av barnen.

Jag har tidigare skrivit om och lagt in ett foto på kyrkoherde Gustaf Adolf Krantz med konfirmander taget på trappan utanför kyrkoherdebostället. Nu har jag även scannat ett par foton till från Vreta Kloster.

Gustaf Adolf var kusin till min farfar Gustaf Krantz, född i Östra Eneby 1864. Han kom sedermera till Marstrand, där han träffade min farmor. De fick 10 barn och tre av dessa konfirmerades av kyrkoherde Krantz. Troligen konfirmerades systrarna 1913-14 och den äldre brodern Claes omkring 1910-11. På den tiden måste det ha varit en lång resa från Marstrand till Vreta Kloster. Jag antar att de bodde i prästgården under ”läsningen”. Kanske hade de fler ”läsbarn” inackorderade? Min pappa och de yngre syskonen var aldrig i Vreta Kloster. Någon gång i början av 1950-talet var jag med min familj och tittade på klosterruinen och kyrkoherdebostället och då minns jag att pappa sa att de äldsta barnen konfirmerats där.

Systrarna Krantz, 3:a från vänster 2:a raden Bea född 1899 och 6:a från vänster 1:a raden Waldi född 1900

Systrarna Krantz, 3:a från vänster 2:a raden Bea född 1899 och 6:a från vänster 1:a raden Waldi född 1900

 

 

 

Det här inlägget postades i blogginlägg, Min släkt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.