Kyrkoherde Krantz – Vreta kloster

Konfirmander med kyrkoherde Krantz, Vreta kloster. Claes Krantz översta raden nr 3 från vänster.

Konfirmander med kyrkoherde Krantz, Vreta kloster. Claes Krantz översta raden nr 3 från vänster.

För en tid sedan gick jag med i en Facebook-grupp som heter Släktforskning i Östergötland, eftersom min farfar Gustaf Krantz var född i Ö Eneby. Idag fick jag se att ett fotografi på Vreta kloster är inlagt på sidan. Jag kom då att tänka på att jag har ett foto där kyrkoherde Krantz sitter utanför prästgården med sina konfirmander, varav en är min pappas bror Claes Krantz. Jag vet inte vilket år detta är, men Claes var född 1897 så beroende på när de konfirmerades på den tiden bör det vara omkring 1911-12. Även ett par av pappas systrar konfirmerades hos kyrkoherde Krantz, men det fotot har jag inte scannat in ännu.

Gustaf Krantz (1864-1930)

Gustaf Krantz (1864-1930)

Om jag har hittat rätt i min släktforskning så skulle min farfar och kyrkoherde Krantz vara kusiner. Farfars far hette Claes Wilhelm Krantz och var född 1832 på Snårs soldattorp, Krångestad, Gammalkil och hade en bror som hette Gustaf Krantz född 1830 i Gammalkil. En son till honom är således kyrkoherde Gustaf Adolf Krantz.

En gång på 1950-talet var jag med familjen på bilresa till bland annat Norrköping och Vreta kloster och pappa sa att han hade kusiner i Norrköping. Dessa hade han ingen kontakt med, så det blev inte att vi letade upp några släktingar. Däremot måste farfar och farmor ha haft kontakt med släkten där, för jag har foton där de är i Norrköping och hälsar på samt några där det står på baksidan att det är min pappas kusiner. Jag vet inte så mycket om släkten i Östergötland för min pappa pratade inte särskilt mycket om dem vad jag kommer ihåg. Jag har i alla fall sett i Folkräkningen 1880 att farfar hade sex syskon. Kanske finns det ättlingar till dem i Norrköpings-trakten?

 

 

Det här inlägget postades i blogginlägg, Min släkt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kyrkoherde Krantz – Vreta kloster

 1. Mats Lundell skriver:

  Hej,
  Kul med koppling till Karntz. DU får gärna lägga in bilder i Vreta Kloster-mappen.

  Vänligen

  //Mats

 2. Mats Lundell skriver:

  Hej,
  Kul med koppling till Krantz. DU får gärna lägga in bilder i Vreta Kloster-mappen.

  Vänligen

  //Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.