Minnen från en rundresa 1956 i morfar Augusts barndomstrakter

Verkstaden vid Fixa

Verkstaden vid Fixa

Ett album, som min pappa gjorde till min morfars 80-årsdag, har fått mig att minnas en bilresa då jag var med mamma, pappa och morfar, då han berättade om sin barndom och uppväxt.

Min morfar: Snickaren August Georg Claesson (Sundén) född 1876-08-26 på torpet Näset (”Fixa”) i Länghem. Död 1967-09-07 i Göteborg.

Min morfars far: Torparen och snickaren Claes Gustafsson född 1843-11-10 i Gällstad. Död 1933-11-23 i Länghem.

Min morfars mor: Augusta Andersdotter född 1842-07-10 i S Säm. Död 1917 i Länghem.

Vi åkte först till Länghem i Västergötland, där torpet Näset, som var ett torpställe under Torpa Herrgård, legat. Detta låg rätt långt in i skogen mellan byn Fägerhult och Torpa och var ganska isolerat av sanka mossar. Om det kom mycket regn eller snö blev det svårt att ta sig över mossen till och från torpet. Morfar visade vägen på en ganska igenväxt stig genom skogen, men det enda som nu fanns kvar av torpet var en stengrund. Officiellt hette torpet Näset, men i folkmun kallades det ”Fixa” efter en soldat Fix som tidigare bott där.  (I en skrift från 2007 ”Torp och backstugor i Länghem” av Hans Andersson har jag hittat att äldsta belägg för torpet Näset är 1828).

Morfars far var både torpare och snickare. Han var torphållare under greve Sparre på Torpa, viket innebar att han ansvarade för skötseln och vården av torpet samt odlade marken som hörde till. Eftersom han var en duktig snickare arbetade han också på herrgården med diverse snickerier. Det fanns ett litet uthus vid torpet där man hade snickeri och tillverkade möbler, så morfar och hans bröder fick tidigt lära sig snickaryrket.

Tidigt blev den lilla stugan på Fixa för trång för morfar. Han flyttade hemifrån och bodde en tid vid Sundet i Vegby nära Åsunden, också kallat Fästeredsund.

Morfar August vid Fästeredssund

Morfar August vid Fästeredsund

Här stannade vi till för det var tydligen en betydelsefull plats för morfar. Han arbetade på ett snickeri och bodde i ett vindsrum. Chefen tyckte att det var för många som hette Claesson (inte släktingar!) och tyckte att de skulle byta namn, för att det var svårt att hålla isär dem. Morfar tog då namnet Sundén, efter platsen Fästeredsund.

Vi fortsatte runt i trakterna medan morfar berättade om danser, söta pigor på herrgårdarna och besök med grabbarna på toddykällaren i Ulricehamn.

1898 flyttade han till Borås och så småningom till Göteborg, men det är ett annat kapitel i hans liv. Han blev 91 år gammal och jag minns från min uppväxt att han ofta pratade om sin uppväxt i Länghem. Hans favoritböcker var Birgit Th Sparres ”Gårdarna runt sjön”, som handlar om herrgårdarna och trakterna runt Åsunden, och som han läste om många gånger.

Det här inlägget postades i blogginlägg, Min släkt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.